Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Joomla! 1.5 RC4. Кодова назва Karibu

20.12.2007, 04:31  |  Релізи Joomla та Joomla Platform  |  Денис Носов

Всього тиждень тому відбулися Дні полювання за помилками у Joomla! 1.5, які пройшли у Вашингтоні, Нью-Йорку, Монтана В'ю, Сан-Франциско, Ванкувері та Брюселлі. І як результат плідного полювання, вийшла нова версія Joomla! 1.5 RC4, під кодовою назвою Karibu (дослівно з мови суахілі це означає: близько, недалеко, під рукою).

Версія Karibu - це найважливіша віха у розвитку нової системи Joomla! 1.5, і як припускають розробники, саме ця версія може бути останньої перед релізом стабільної версії, але час виходу довгоочікуваної Joomla! 1.5 залежить від самої спільноти "джумлян". Як показала практика, саме ця версія є найуспішнішою в плані співпраці всіх робочих груп.

Як я можу пришвидшити вихід стабільної версії?

Перший та найбільш важний вклад у розвиток нової системи - це приєднатися до тестування робочого програмного забезпечення. Для цього Вам необхідно завантажити останній реліз 1.5 RC4, проінсталювати його та пройтися по різноманітним куточкам програмного продукту.

Якщо ви знайшли непрацюючі або нестабільні елементи функціоналу, будь ласка, відпишіть про це в офіційний трекер. Якщо ж Ви знайшли якісь помилки, але не впевнені, що вони є суттєвими, будь ласка, відпишіть на форумі тестерів. Якщо ж Ви можете вирішити проблему самостійно, то, будь ласка, надішліть свій патч та опис вирішення цієї проблеми.

Документація

Розробники Joomla! 1.5 намагаються створити систему на стільки простою на скільки це є можливим. Окрім самої програмної частини, велику роль відіграє повна Документація по роботі із системою.

На сьогодні існуюча документація для гілки 1.0.х не є актуальною для нової системи. Тому, якщо бажаєте допомогти у розвитку системи, Ви можете долучитися до створення повноцінної документації, яка б відображала повністю Joomla! 1.5 у всіх її аспектах.

На цей крок розробники пішли лише через те, що на різноманітних заходах багато хто зголошувався внести свій вклад у нову гілку Joomla. Вся документація буде складатися з он-лайн допомоги, який за замовчуванням підключений до адміністративної частини системи та підручників.

Опис релізу

Версія Joomla! 1.5 RC4 є найбільш стабільною версією лінійки 1.5 і вважається наближеним до стабільної. У цій версії було виправлено 4 помилки, які виявлені у релізі RC3.

Усунені помилки:

  • Безпека верхнього рівня: виявлено критичну уразливість CSRF;
  • Безпека верхнього рівня: виправлені прівелеї користувачів;
  • Безпека середнього рівня: виправлена помилка назначені користувачів адміністративної групи;
  • Безпека низького рівня: XSS уразливість у компоненті Голосування (com_poll).

Локалізація

У новій версії Joomla! 1.5 RC4 в інсталятор була додана українська локалізація від нашого проекту.

Найостанніші версії перекладу на українську мову Ви знайдете на сторінці Українська локалізація Joomla!

Оновлення

Хоча рекомендується повторне встановлення оновленого релізу є можливість оновлення з RC3 до RC4, для цього потрібно:

  • Створити резервну копію файлів та Бази Даних;
  • Видалити всі основні файли, але залишити сторонні розширення та файл configuration.php;
  • Завантажити вміст пакету RC4 на сервер;
  • Оновити базу даних MySQL із файлу /installation/sql/mysql/diff.sql, скориставшись, наприклад, PHPMyAdmin;
  • Видалити папку /installation.

Завантажити:

Читайте також