Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Новий реліз Firefox 11

14.03.2012, 16:05  |  Новини мережі  |  Коля Чолій

Вийшов офіційний реліз одного з найбільш популярних веб-браузерів — Firefox 11 (проект Mozilla). Даний вихід мав затриматись на декілька днів, у зв'язку з виправленням вразливості, яку було виявлено на змаганні Pwn2own, але після детального огляду інформації про дані проблеми, вияснилось, що ця вразливість була виправлена в ході підготовки нової гілки Firefox 11.

Основні нововведення у Firefox 11

  • Підтримка синхронізації встановлених додатків через Firefox Sync, що дозволяє забезпечити єдиний набір додатків на всіх комп’ютерах, на яких приходиться працювати. За замовчуванням синхронізація доповнень вимкнена, увімкнути її можна через вибір відповідного параметра у вкладці Sync;
  • Оновлення інструментів для міграції з інших браузерів. Додана можливість імпорту закладок, історії відвідувань, профілів і бази Cookie з браузера Google Chrome. З інших підтримуваних браузерів відзначаються Internet Explorer, Opera і Safari, але функціональність інструменту міграції для них поки обмежена і буде розширена в наступних випусках.
  • Режим 3D-візуалізації для аналізу сторінок (проект Tilt), при якій вузли DOM (Document Оbject Model) поділяються на шари. 3D-зображення сторінки можна вільно обертати і масштабувати. Режим тривимірної візуалізації можна використовувати як інструмент для візуального аналізу взаємозв’язку різних частин web-сторінки. Наприклад, при використанні Tilt можна візуально побачити приховані області і елементи за межами сторінки. Як і звичайні засоби інспектування web-сторінок, Tilt дозволяє переглянути і відредагувати параметри кожного вузла DOM, такі як тип, ідентифікатор, клас, набір стилів та інші атрибути. Перехід в режим тривимірного аналізу здійснюється при натисненні на кнопку "3D" для потрібної області у вікні інспектування коду (пункт Inspect з меню Web Developer). Для виводу використовується WebGL і шейдери GLSL.
  • Вбудований редактор стилів (Style Editor в меню Web Developer), що дозволяє у вільній формі редагувати CSS-файли для заданої сторінки, забезпечуючи миттєве відображення всіх внесених змін. Після редагування файли можна зберегти на комп’ютері.
  • Підтримка протоколу SPDY, створеного компанією Google для мінімізації затримок при з’єднанні та обміні даними між клієнтом і сервером. SPDY додає сеансовий рівень поверх SSL, що дає можливість забезпечити передачу кількох одночасних потоків в рамках одного TCP-з’єднання. SPDY дозволяє мультиплексувати запити ресурсів, обробляти їх паралельно і відправляти запити з урахуванням динамічно розраховуються пріоритетів, збільшуючи поточну пропускну здатність. Використання SSL одночасно дозволяє вирішити проблему з проходженням запитів через проксі сервери і дозволяє організувати доставку даних з ініціативи сервера, без спеціального запиту клієнта (технологія Server push). Додаткове прискорення досягається за рахунок стиснення HTTP-заголовків запиту і відповіді. Можливість використання SPDY вже присутня у браузері Chrome 6 і підтримується всіма веб-сервісами Google.
  • Підтримка CSS-властивості text-size-adjust, що дозволяє коригування розміру для відображуваного тексту.
  • Підтримка вказівки для HTML-елементів властивості outerHTML, що дозволяє отримати HTML-код для заданого елемента.
  • Для підсвічування синтаксису вихідного коду сторінки в інтерфейсі перегляду тепер використовується новий HTML5-парсер.
  • В об’єкті XMLHttpRequest додана підтримка парсингу HTML (спочатку XMLHttpRequest підтримував тільки парсинг XML). Для web-розробника дане поліпшення означає можливість використання XMLHttpRequest для отримання HTML-блоку, який на виході буде представлений у вигляді розібраного DOM-дерева.
  • Можливість збереження файлів у сховищі IndexedDB.
  • Позбавлення від необхідності зазначення префіксу при використанні WebSockets.
  • Змінено оформлення елементів керування для HTML5 video.

Також слід відмітити, що крім нововведень і виправлень помилок, було усунено 11 вразливостей, три з яких мають високу степінь небезпеки, а інші вісім відмічені як критичні.

Завантажити

За інформацією opennet

Читайте також