Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Реліз JQuery 1.8

11.08.2012, 12:04  |  Новини мережі  |  Денис Носов

Вийшов довгоочікуваний реліз JQuery 1.8, який містить нові оновлення, видалені застарілі функції та є перехідним релізом до більш досконалої версії JQuery 2.0, який буде швидшим та легшим у порівнянні із лінійкою 1.х.

Що нового у JQuery 1.8?

Рефакторинг Sizzle

Селектори в JQuery стали ще швидше завдяки переписаному коду Тіммі Віллісоном. Звичайно, більшість браузерів мають querySelectorAll, але майже кожна реалізація подекуди відстає за швидкістю і має особливості кросбраузерності. Sizzle все спрощує. До того ж, ви можете користуватися селекторами типу :has() зі складним селектором або :contains(). Також є підтримка IE6/7.

Перерисована анімація

Код анімації в JQuery став досить безладним. Корі Франг виправив усі помилки та переписав анімацію. Більшість змін не очевидні, інтерфейс не зачіпають, тому колишні функції анімації повинні працювати (і працювати краще). Але є і деякі відмінні доробки, що роблять анімацію більш розширенною. Одна з помітних і корисних функцій — використання progress callbacks в Promises. Приклад нового коду в дії: jsbin.com/odocid/1/edit.

Автоматична префіксація CSS

При використанні властивостей CSS — .css() или .animate(), ми робимо в стилях браузера при необхідності правильний префікс. Наприклад, візьмемо .css(«user-select», «none»). Для Chrome та Safari встановимо значення "-webkit-user-select", в Firefox — "-moz-user-select", а в ІЕ10 буде використовуватися "-ms-user-select".

Більш гнучкий $(HTML, властивості)

В JQuery 1.8 ви можете використовувати будь-який метод або плагін для об'єктів з $(html, props). Раніше допускався короткий список методів, і не було його документування. Тепер такий список не потрібен! Але майте на увазі, що це може привести до іншої поведінки вашого коду, якщо плагін буде додано пізніше і має те ж ім'я, що й атрибути HTML.

Закрито понад 160 помилок

Зокрема, переписування Sizzle і анімацій дало поштовх до виправлення декількох старих помилок, деяким з яких вже 2-3 роки. Майк Шеров вирішив більшість помилок CSS і позиціонування і звів їх майже до нуля. Крім того, розробники не відмовилися від своєї лінії усунення дратівливих відмінностей між IE 6/7/8 і сучасними браузерами, так що вам не доведеться відтепер мати справу із ними.

Менший обсяг коду

Незважаючи на всі рефакторинги, нові функції і усунення помилок, стиснений файл JQuery 1.8 став на кілька сот байт менше, ніж у версії 1.7.2. Скорочення розміру не було самоціллю у цій версії, але розробники відчували, що важливо стежити за зростанням обсягу коду, і це дало результат.

Модульність

Якщо ви добре знаєте JQuery-залежності свого проекту, можна використовувати нову grunt-систему, щоб вирізати частину JQuery, яка точно не знадобиться. Те, що розробники зробили у версії 1.8 — насправді, тільки початок; більша гнучкість очікується у наступних версіях.

Додаткова інформація

Завантажити

Зверніть увагу, що ви можете використовувати CDN-версії від Google Ajax API CDN, Microsoft CDN, jQuery CDN та Yandex CDN.

Читайте також