Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.0.3 від 20.02.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

В Україні почали діяти домени з апострофами

23.10.2011, 16:26  |  Новини мережі  |  Денис Носов

В Україні почали діяти відразу три доменних імені, що містять апостроф, про це повідомляє Hostmaster Ltd. Одне з них — радикально коротке ʼ.ua стало першим IDN-доменом другого рівня в домені .UA. Ще два — мʼясо.kh.ua і звʼязок-є.kh.ua.

Ці доменні імена були створені в якості експерименту — для того, щоб з'ясувати, чи можлива реалізація апострофа в назві домена і які технічні проблеми при цьому можуть виникнути.

Досвід можна визнати успішним — усі доменні імена працюють коректно, а на домені мʼясо.kh.ua навіть розміщений тестовий сайт.

Про необхідність впровадження апострофа в доменні імена заговорили ще торік, з того моменту, як з'явилися перші кириличні домени. Уже цього року апостроф став однієї з найбільш обговорюваних тем у робочій групі ICANN по кириличним доменам. У цю робочу групу ввійшли кілька представників від України, які й домагаються визнання апострофа. На жаль, фахівці з інших країн не розуміють, навіщо потрібна така буква.

Деякі протиріччя між членами групи виявилися під час Міжнародної конференції реєстраторів і адміністраторів, яка в середині вересня пройшла в Сербському місті Нови-Сад.

Проте, апостроф у назві доменов все-таки виявив ряд проблем. Ці проблеми зв'язані не із системою доменних імен, а з реалізацією української мови в операційних системах і комп'ютерних програмах.

Читайте також