Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Львівська міська рада: оновлення порталу до версії 4.0

13.09.2012, 02:45  |  Новини порталу  |  Денис Носов

Оновлена версія порталу Львівської міської ради5 вересня в мережі з'явилася оновлена версія сайту Львівської міської ради. Це вже четверта версія з кінця 2006 року. Його розробкою з цього часу займається Joomla! Україна.

Офіційний сайт Львівської міської ради працює з 1998 року, а активний розвиток розпочався у 2007 році.

Функціональність порталу

У новому варіанті портал розділено на 2 частини — «Офіційний портал Львівська міська рада» та «Офіційний портал мешканців». Початок розподілу був закладений ще у 2010 році і у новій версії порталу ця ідея була реалізована.

Блок представлення новинОдним із важливих напрямів у розвитку порталу став інформаційний блок, який розділений на два напрямки — висвітлення новин саме Львівської міської ради та новини Львова. На головній сторінці порталу розміщуються останні повідомлення, які розподілені на звичайні та важливі і виведені у слайдер новин та ліву колонку.

Відображення новин по рубрикамНа головних сторінках «Офіційного порталу Львівської міської ради» та «Офіційному порталі мешканців» новини відсортовані за рубриками. У верхній частині в слайдері відображено важливі новини, а під ними важливі останні новини з іншого порталу (наприклад на Порталі ЛМР відображаються важливі останні новини Порталу мешканців).

Віджет онлайн консультаційЗазначимо, що завжди доступні останні новини в режимі реального часу у нижній панелі сайту, яка статично прикріплена до нижньої сторони вікна браузера. Вдень у цій панелі відображаються останні новини, після 18:00 — «Підсумки дня», які формуються з важливих новин за добу. На вихідні у цій частині відображаються «Підсумки тижня» — важливі новини за тиждень.

Для зручності користувачів у нижній панелі додано віджет з онлайн-консультаціями, за допомогою якого користувачі можуть поспілкуватися з операторами Львівської міської ради та залишити повідомлення у неробочий час.

Структура порталів була розроблена таким чином, щоб користувачі могли швидко знайти необхідну інформацію. На головній сторінці сайту під блоком міського голови відображаються основні посилання, які перенаправлять користувача на сторінки для отримання необхідної інформації:

Слід зазначити, що навігація по сайту була повністю перероблена та вдосконалена. Його шапка із необхідною інформацією та навігаційним меню статично прикріплена, тобто вона завжди є видимою незалежно від прокручування сторінки або місця знаходження. Такий підхід є зручним у користуванні, ергономічним та економить час для знаходження тієї чи іншої інформації.

Дизайн сайту та UI

Новий дизайн став більш строгим, дещо стриманим та більш інтерактивним, він не відволікає користувача від інформації, а навпаки - зосереджує та концентрує увагу саме на ній.

Дизайн сайту — це лице та імідж будь-якої компанії, установи чи організації. Тому велику увагу я приділив кожній дрібничці. Якщо ж говорити про дизайн, то у 4 версії сайту він став більш строгим та стриманим, ніж у попередній версії. Як і у попередній версії сайту так і у цій я намагався відійти від стандартних стереотипів, що сайт державного органу має бути в синьо-жовтих кольорах з табличним оформленням. Цей рудимент є відлунням 90-х років і чомусь воно активно впроваджується майже на всіх сайтах державних установ.

Я спростив користувацький інтерфейс та зробив його більш зручним і ергономічним. Оновлений портал Львівської міської ради йде в ногу з часом. Дизайн порталу є сучасним, а сам портал працює на останніх веб-технологіях із використанням останніх веб-стандартів.

Денис Носов, веб-дизайнер, розробник, координатор Joomla! Україна

Мені дуже подобається дизайн цього сайту. Він включає в себе хороший баланс зображень та змісту, і має багато деталей та стилів, які дійсно роблять сильне позитивне враження. На сайті відображається багато вмісту, але сайт не відчувається переповненим. Цей веб-сайт дійсно є гарним прикладом того, що кваліфікований дизайнер може створити за допомогою Joomla!

Пол Орвіг (Paul Orwig), президент Open Source Matters, Inc. (OSM)

Родзинкою нового дизайну став сам Львів, адже в ньому використано фото міста. Ще однією родзинкою дизайну — є його інтерактивність. Дизайн сайту змінюється 5 разів на добу: впродовж доби користувачі сайту можуть спостерігати за видами Львова у різний час доби. Дуже цікавим рішенням стала зміна вечірнього та ранкового дизайну, оскільки зміна відбувається відносно заходу та сходу сонця. Це означає, що взимку, коли темніє дуже рано, дизайн сайту буде відповідно змінюватися на вечірній або нічний так само рано.

В дизайні використано фотографії Львова львівських і не тільки фотографів, які зголосилися прийти участь у конкурсі «Найкраща фотографія Львова», який проходив у серпні цього року. У конкурсі прийняли участь навіть фотографи з Донецьку та Ізраїлю.

Ми дуже вдячні за креативні та цікаві фотографії таким фотографам: Бердаль-Шевчик Ірина, Вєтров Сергій, Захарчук Галина, Ільчишин Юлія, Кохан Олег, Лисенбарт Наталія, Лиско Анна, Плетінка Юлія, Пліщенко Олена, Толчінський Олександр, Тукало Віталій, Хомаха Вадим, Шарко Ігор, Шутюк Олександр, Щегольський Євген, Щукін Олександр.

Також використано багато фотографій дизайнера Дениса Носова та фотографа ЛКП МЦІТ Олександра Мазуренко.

Якщо говорити про інтерактивність, то ще одним із цікавих та інтерактивних елементів сайту є погода, яка відображає погодні умови з інтервалом 10-15 хвилин у реальному часі. Погодній віджет — компактна частина дизайну, яка містить доволі багато інформації про погоду у даний момент та наступні 5 днів у розгорнутому вигляді. Також погоду в реальному часі було візуально представлено фотографією з веб-камери.

Соціальні мережі

У новій версії порталу Львівської міської ради додано соціальність. Хоча у попередній версії соціальність була додана частково, то вже у новій версії вона була розширена.

На усіх текстових сторінках представлені соціальні кнопки провідних соціальних мереж, які є популярні в Україні або широко використовуються користувачами порталу.

Львівська міська рада представлена на офіційних сторінках у наступних соціальних мережах: Facebook, VK.com (ВКонтакте), Twitter, а також на відео-хостингу Youtube, на якому розміщується офіційне відео.

Також на сторінках Львівської міської ради додані віджети соціальних мереж Facebook, VK.com (ВКонтакте), Twitter. У минулій версії користувачі могли звернути увагу на присутній віджет Facebook, але міцної інтеграції із цією соціальною мережею не було.

Оновлений портал розпочав тісну взаємодію із соціальними мережами. Відтепер користувачі соціальних мереж Facebook, VK.com (ВКонтакте) і Twitter можуть отримувати найостанніші новини Львова на своїх сторінках у цих мережах. Так, наприклад, користувачі VK.com (ВКонтакте) можуть підписатися на SMS-інформування про останні новини. У цих соціальних мережах можна ставити «лайки», ділитися новинами, коментувати їх, тощо.

Технічна сторона нового порталу Львівської міської ради

Портал Львівської міської ради створено на безкоштовному програмному забезпеченні Joomla!® CMS. Використання цього програмного продукту дало поштовх для розвитку порталу і з 2007 року (саме у цей час його було перенесено на Joomla!® CMS зі статичного HTML) сайт Львівської міської ради поступово перетворився на портал, який продовжує динамічно розвиватися.

При розробці інтернет-ресурсу було використано технології HTML5 та CSS 3.0. Це означає, що сайт стабільно та швидко працюватиме в сучасних браузерах.

У верстці сайту також застосовано JQuery, за допомогою якого візуальний вигляд порталу став динамічним із різноманітними ефектами та підтримкою AJAX. Саме за допомогою AJAX працює нижня панель, на якій відображається у реальному часі стрічка новин, календар новин, шапка на головній сторінці, погодній віджет, тощо.

Використання JQuery дало змогу полегшити вагу HTML-сторінки, що позитивно впливає на роботу сайту із пошуковими машинами, а це у свою чергу дає змогу швидко знайти інформацію на сторінках порталу через Google, Yandex, Bing та інші пошукові системи.

Що далі?

Вже найближчим часом буде представлено мобільну версію порталу, а також текстову версію для поганобачущих користувачів. Також з'являться нові сервіси та рубрики, наприклад: часті питання, блог та інше.

Читайте також