Joomla! Україна

Блоги — цікаві статті та записи про Joomla, програмування, верстку та інше.
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Що таке платформа Joomla і для чого вона потрібна?

21.11.2011, 22:55  |  Прочитано: 8166 раз  |  Для розробників  |  Автор: Денис Носов

(0 голоси)

Деякий час тому керівники спільноти Joomla вирішили розділити проект Joomla на дві частини. Одна частина CMS, ми всі її знаємо, любимо і використовуємо в повсякденній роботі. Інша частина — шар за CMS, яка виконує внутрішні роботи в Joomla.

Простіше кажучи, вона може бути визначена, як вміст теки /libraries/ в Joomla. Тепер, це називається платформа. Якщо ви кінцевий користувач Joomla, то ймовірно, не дуже піклуєтеся про все це, поки все працює. Тим не менш ви повинні знати, чому платформа є частиною того, що забезпечує стабільне майбутнє проекту Joomla і ви повинні мати уявлення про платформу та її можливості.

На сторінці GitHub, присвяченій платформі Joomla, проект описаний таким чином:

Платформа Joomla являє собою платформу для написання веб та додатків на PHP. Вона також безкоштовна і з відкритим вихідним кодом, розповсюджується під ліцензією GNU General Public License версії 2 чи пізнішою. ​​CMS Joomla побудована на основі платформи Joomla.

Чому відбулося відділення платформи від CMS?

Основною причиною цього є можливість створювати більше, ніж з CMS Joomla. CMS є тільки одним додатком для framework'а Joomla. Сьогодні ж платформа може бути використана для великих проектів, наприклад, для створення автономних веб-додатків.

На Joomla!Day в Чикаго в липні 2011 року, Луїс Лендрі дав хороший огляд платформі Joomla, розповів, як вона росла, і де люди можуть протягнути руку допомоги для розвитку інноваційної діяльності.

Відповідаючи на запитання: «що може бути побудоване за допомогою платформи?», він росказав, що все, що ви могли б собі уявити, можна реалізувати за допомогою платформи.

У недавньому повідомленні в блозі, президент OSM Раян Озімек, написав так:

Я вважаю, що платформа Joomla має перспективу бути однією з найбільш динамічно розвиваються платформ з розробок 2012 року, що дозволить більше 200,000 розробникам Joomla по всьому світу розірвати узи з CMS і пірнути з головою у світ розробки більш глобальних, мобільних і соціальних програм.

— Раян Озімек

Таким чином, це фактично крок до створення веб-додатків поза CMS, на основі платформи Joomla.

Які програми можна створювати?

Як вже згадувалося, програми будь-якого типу можуть бути створені на платформі Joomla.

Можливо, ви чули про фреймворк Ruby On Rails, який використовується у 37Signals Basecamp, Highrise та інші. Він також використовується, для створення додатків, таких як Twitter і Zendesk.

Тепер немає жодних перешкод для побудови подібних програм на платформі Joomla!

Додаткова інформація про платформу Joomla!

За наступними посиланнями ви зможете ознайомитися з платформою (фреймворк) J!Platform:

Завантажити платформу Joomla!

Оригінал статті: What is the Joomla Platform, and why should you care?

Написати коментар