Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.0.3 від 20.02.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

В Україні за СПАМ пропонують кримінальну відповідальність

14.12.2011, 15:24  |  Новини мережі  |  Денис Носов

Кримінальний кодекс України пропонують доповнити статтею 362-3 про кримінальну відповідальність за порушення, пов'язані зі СПАМ-розсилками. Але вводити санкції потрібно тільки після того, як запрацюють чіткі правила розповсюдження електронних повідомлень в інтернеті, SMS-повідомлень і т.д.

Відповідна пропозиція міститься в проекті закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за посягання у сфері інформаційної безпеки. Проект зареєстрований у парламенті 9 грудня 2011 року під N9575. Ініціатором виступив Володимир Олійник.

Суть пропонованих норм — не в однозначному жорсткому покаранні за будь-які розсилки електронних повідомлень, а у введенні санкцій за порушення чітких правил, які визначають діяльність у сфері масових електронних розсилок.

При цьому, автори проекту відзначають, що діючі статті Кримінального Кодексу України (363-1) неможливо застосовувати у випадках, коли мова йде про СПАМ-розсилках. Як тільки однозначні правила, які регулюють масові розсилки, набудуть чинності, можна буде вводити кримінальну відповідальність за їх порушення. У той же час, автори проекту говорять про те, що спам не можна розглядати як однозначно протиправне діяння і приводять в приклад американське законодавство. Воно встановлює чіткі критерії суспільної небезпеки для таких розсилок, серед яких фальсифікація реквізитів електронних листів і використання чужих IP-адрес для розсилок.

Пропонується доповнити ККУ ст. 361-3, норми якої передбачають таку відповідальність за порушення правил розсилок: штраф від 1 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, а за повторне порушення (групою осіб або ж при значному збиток) — позбавлення волі від 3 до 6 років, а при «тяжких наслідках» — від 5 до 8 років.

СПАМ авторами проекту в пояснювальній записці визначається як множинні повідомлення електронної пошти рекламного або порнографічного характеру, а також повідомлення іншого змісту, які використовуються, як правило, для введення в оману з метою шахрайства. До істотних ознак СПАМу відносять також те, що одержувач їх не замовляв або не може відмовитися від отримання.

Нагадаємо, на даний момент СПАМ-розсилки заборонені Правилами отримання та надання телеком-послуг, прийнятими Нацкомісією з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) цього року.

Оригінал: ЛIГАБiзнесIнформ

Читайте також