Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Зміни в системі доменних імен

13.01.2012, 12:06  |  Новини мережі  |  Денис Носов

12 січня, організація ICANN почала приймати заявки на нові доменні імена верхнього рівня. Це означає, що крім звичних доменних розширень. COM,. NET,. UA, можуть з'явитися інші, наприклад,. IBM,. KIEV,. CANON. Нові домени можуть бути будь-якими — назвами компаній, брендів, міст і просто довільними словами.

ICANN запустила спеціальний сайт http://newgtlds.icann.org/, що пояснює особливості програми New gTLD. Бажаючі отримати свій домен верхнього рівня повинні заповнити анкету, що складається з 50 питань. У цій анкеті потрібно дати докладні відповіді на питання про заявника та про домен. Поки ICANN приймає заявки на нові домени, а в травні цього року список можливих нових доменів буде оприлюднено, зокрема, власники торгових марок зможуть заблокувати появу нових доменів, якщо вони будуть порушувати їхні права.

Поява нового домену  справа дорога. Тільки заявка обійдеться подавцю у 185 тис. доларів США, причому 5 тис. заявник повинен заплатити ще до заповнення заявки. Крім того, компанія, що одержала новий домен, повинна буде заплатити 25 тис. на рік за його підтримку. Одночасно із заявкою подається фінансовий план підтримки доменної зони і гарантії на випадок банкрутства. Загальну вартість володіння новим gTLD експерти оцінюють у півмільйона доларів.

Старт програми New gTLD викликав серйозні протести серед великих організацій, бізнесменів і рекламістів. Зокрема, Міжнародний валютний фонд і ще 25 великих світових організацій направили в ICANN спільну заяву з протестом проти програми New gTLD. Зокрема, вони вважають, що нові домени зможуть використовуватися з метою введення в оману, а також зможуть використовуватися шахраями.

Крім того, в недавній заяві Федеральної комісії з торгівлі США сказано, що розширення списку доменних імен першого рівня «потенційно здатне збільшити кількість випадків зловживань системою і посилити пов'язані з цим проблеми з пошуку інтернет-шахраїв». У той же час, керівництво ICANN вважає, що створення великої кількості нових доменних зон необхідно з урахуванням активного зростання світової інтернет-аудиторії, адже завдяки цьому зможе з'явитися велика кількість нових сайтів.

Примітно, що нові домени верхнього рівня можна буде реєструвати на різних мовах, наприклад, .BERLIN або .МОСКВА.

Експерти вважають, що нові доменні зони будуть цікаві, в першу чергу, великим компаніям — за допомогою таких доменів вони зможуть розширити свою присутність в інтернеті. Крім того, поява власної доменної зони може стати непоганим PR-ходом для компаній, дозволить збільшити впізнаваність бренду і підвищить лояльність до нього.

Джерело nic.ua.

Читайте також