Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Що нового у Joomla 2.5?

09.01.2012, 07:53  |  Новини порталу  |  Денис Носов

Вже у цьому місяці вийде нова гілка — Joomla 2.5. А що нового нам приготували розробники у новій Joomla 2.5? Давайте подивимося!

Оновлення платформи Joomla

У новій версії платформи Joomla додано ще більше можливостей для розробників сторонніх розширень. Так додано новий клас JImage для роботи з зображеннями та JGrid для генерації таблиць, додана оновлена версія MooTools.

Нагадаємо, що платформа Joomla — це фреймворк, на базі якого, починаючи з версії Joomla 1.7, працює CMS Joomla!

Розумний пошук

У Joomla 2.5 додано новий пошуковий механізм, який працює за принципом індексації сайту. Тобто у базі даних створюються індекси, що забезпечує швидкий пошук по сайту..

Результати пошуку створюються динамічно залежно від змісту і частоти пошуку. Найбільш відповідний зміст буде завжди знаходитися у верхній частині результатів. Персональні фільтри пошуку дозволяють забезпечити контекстний пошуку по окремим частинам сайту.

Joomla 2.5 працює із різноманітними базами даних

Починаючи з Joomla 2.5 систему можна буде запускати на MySQL та Microsoft SQL Server. Вже найближчим часом з'явиться підтримка драйверів для PostgreSQL та Oracle.

Автономний режим сайту

Під час встановлення Joomla 2.5 Ви можете в налаштуваннях встановлення задати чи повинен сайт бути доступний для відвідувачів, чи працювати в автономному режимі, тобто бути відключений. 

Якщо обрати автономний режим під час встановлення, то відповідно встановлений сайт буде відключено і на любій сторінці Ви побачите спеціальне повідомлення, яке можна змінити як під час встановлення, так і Загальних налаштуваннях адміністративної частини. Також в Загальних налаштуваннях можна керувати цією опцією — включати або виключати сайт.

CAPTCHA

У дистрибутив Joomla 2.5 додана підтримка CAPTCHA, яка використовує безкоштовний сервіс ReCaptcha. Плагін дистрибутиву Joomla 2.5 відображає CAPTCHA на сторінці реєстрації нового користувача.

Новий функціонал CAPTCHA надає можливість використовувати різні сервіси CAPTCHA і в сторонніх розширеннях.

Підтримка додаткових полів

Тепер ви можете додати зображення для вступного або повного тексту статті, а також додаткові посилання. Загалом в компоненті змісту додалося 6 нових полів: 3 для зображення і 3 для посилань.

Ви можете відображати зображення та посилання як для самої статті, так і для макету блогу або обраних статей.

Мова

У Joomla 2.5 ще краще працює багатомовність. Ви можете також задавати перевизначення для мовних констант.

Замітки користувача

З'явився ще один цікавий функціонал у Менеджері користувачів. Користувач замітки може прикріпити замітку для користувачів, а також призначити відстеження відносно дати. Ви можете мати декілька заміток на користувача, які можна розмістити у різних категоріях.

Звичайно це не всі нововведення, а лише стислий перелік деяких цікавих нововведень, які покращать роботу із сайтом!

Читайте також