Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Брайан Тіман про Joomla 3.0, Joomla UI та Bootstrap

26.05.2012, 08:33  |  Новини порталу  |  Денис Носов

У вересні 2012 року вийде Joomla 3.0 і вже сьогодні розробники працюють над нею. В останній час багато говорять про револючійність нової версії Joomla, її інтерфейсу та функціоналу. Представляємо офіційну інформацію про Joomla 3.0 від співзасновника Joomla! та OpenSourceMatters Inc. Брайана Тімана (Brian Teeman), який у своєму блозі розповів, що несе у собі Joomla 3.0.

Кайл Ледбеттер (Kyle Ledbetter) в останні місяці наполегливо працює над користувальницьким інтерфейсом Joomla 3.0 для того, щоб надалі розробники сторонніх розширень могли спільними зусиллями з розробниками CMS зробити інтерфейс Joomla більш сучасним, зручним і корисним. Тому робота ведеться не тільки над ядром Joomla, але і над реалізацією інструментів для розробників розширень та дизайнерів.

Головна мета JUI

JUI — це щось більше, ніж просто шаблон для адміністративної і фронтальної частин сайту. JUI він буде служити оформленням для обох частин сайту, але це не основне його призначення. Основне завдання даного нововведення полягає в тому, щоб надати розробнику інструменти оформлення, які будуть доступні як в ядрі, так і для сторонніх компонентів, як на фронтальній, так і в адміністративній частинах. Це те, чого ніколи не було в Joomla.

Якщо завантажити 3 основних розширення (які встановлені на 99% сайтів на Joomla), ви отримаєте 3 різних користувальницьких інтерфейсу. Це виходить тому, що розмітка та стилі, які містяться в ядрі настільки обмежені, що розробникам довелося впроваджувати свої. Це негативно впливає для CMS оскільки система втрачає зв'язок з користувачем і розробниками.

Для вирішення цієї проблеми потрібна мінімальна стилізація, набір інструментів, який можна використовувати як в адміністративній так і фронтальній частинах сайту, як в ядрі так і в компонентах, щоб розробники не відходили від загального інтерфейсу CMS занадто далеко, і не створювали власний інтерфейс з нуля, докладаючи для цього величезних зусиль.

Звертаємо вашу увагу на те, що якщо розробнику не вистачає якогось елемента в інтерфейсі, і він створює свій, то у такому випадку розробник може запропонувати його внести в JUI і, таким чином, всі можуть використовувати елементи спільно, і в той же час наслідувати стандарту.

Чому JUI — це найкращий вибір?

З коробки розробникам буде доступна велика частина шаблонів (патерни) для проектування інтерфейсу. Це означає менше користувальницьких CSS-стилів при створенні розширення.

Прийняття Bootstrap в Joomla - це плюс

Bootstrap став настільки популярний і широко використовується, що вже виграв в суперечці: включати чи не включати Bootstrap в нову версію Joomla. Розробники Joomla вже почали застосовувати його в своїх розширеннях. 

Адаптивний CSS потребує Стандартної Адаптивної верстки

Щоб зробити Joomla адаптивною, необхідно використовувати стандартні класи, як в компонентах так і в модулях, тільки так можна добитися загальної чуйності сайту. Ви, звичайно, можете спробувати зробити це на основі шаблону, але як тільки ви встановите компонент, який не підтримує адаптивну верстку, він зламає вашу розмітку. Адаптивні стандарти повинні бути скрізь.

Якщо з якихось причин розробник або кінцевий користувач не хоче використовувати Bootstrap, то з чим ми залишаємося?

Залишаємося ми з чудовою версткою, яка відповідає кращим практикам. Знову ж, якщо всі розробники будуть слідувати стандартам, то весь сайт буде побудований на чистій і коректній розмітці.

Централізація розробки

Розробники компонентів повинні вірити в те, що їх розмітка і JUI буде завантажуватися весь час, постійно. Ось чому JUI повинна бути довантажуватися завжди. Ось чому довіра так важливо, оскільки якщо розробники втратять віру в інтерфейс, вони повернуться до створення свого «велосипеда».

Bootstrap не важкий:

  • bootstrap.min.css — 82kb
  • bootstrap-responsive.min.css — 11kb
  • bootstrap.min.js — 22kb
  • glyphicons-halflings.png — 14kb
  • glyphicons-halflings-white.png — 9kb

Ці файли є стандартними і використовуються у всіх компонентах. Як видно, вони супер-легкі.

Тепер порівняйте розмір цих CSS, JS і тих, які використовуються у вас в панелі адміністратора і у фронті сайту. Файли, які я перерахував вище, будуть використовуватися у всіх частинах вашого сайту. Вони завантажуються і кешуються один раз.

Заповнюючи прогалини

На даний момент Енді Тарр (Andy Tarr) докладає великі зусилля для того, щоб впровадити у фреймворк підтримку RTL (мови з напрямком письма справа наліво). Але якщо подібних речей не вистачає, ми можемо впровадити їх централізовано в JUI, оскільки це не просто Bootstap «з коробки», а заточений під потреби Joomla фреймворк. Знову ж таки, якщо у нас буде не вистачати чогось, то ми впровадимо це один раз, і всі розширення отримають все необхідне централізовано після оновлення Joomla.

Революція розпочалась

Ніколи раніше спільнота не була такою згуртованою для досягнення настільки великої мети. Розробники переосмислюють і створюють майбутнє Joomla вже сьогодні. Вони руйнують стіни, нові розробники стікаються під крило CMS і як запевняє Брайан — Joomla стане найлегшою та швидкою CMS.

Додаткова інформація

Читайте також