Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Останні шрихи Joomla 3.0

23.09.2012, 11:33  |  Новини порталу  |  Денис Носов

Joomla 3.0 побаче світ вже 27 вересня цього року. Пропонуємо вашій увазі інтерв'ю з Кайлом Ледбеттером (Kyle Ledbetter), головою команди Joomla User Experience (JUX), у якому ми підведемо останні шрихи Joomla 3.0. Для тих хто бажаєте побачити Joomla 3.0 у дії, то вони можуть завантажити бета-версію 3.0, а також українську локалізацію зі сторінки локалізації нашого проекту.

— Над якими областями сфокусувала свою роботу команда JUX у релізі Joomla 3.0?

— Команда JUX торкнулася дуже багато областей, працюючи над релізом Joomla 3.0. Було відредаговано практично кожен файл в Joomla для того, щоб оновити процес встановлення, зробити новий адміністративний шаблон (Isis) і оновити вихідні дані компонентів в адміністративній частині, зробити новий шаблон для фронтальної частини (Protostar) і оновити вихідні дані компонентів для неї, а також зробити нову бібліотеку Joomla User Interface (JUI — інтерфейс користувача Joomla), яка все це підтримує.

— На вашу думку, які три найкрутіші речі реалізовані, на які можуть розраховувати користувачі в Joomla 3.0?

— 1) Розробники розширень можуть робити компоненти, не прописуючи жодного рядка CSS, так як все буде забезпечувати JUI. Думайте про JUI, як про комплект засобів розробки Joomla (Joomla SDK). 2) Розробники шаблонів можуть користуватися можливостями LESS CSS і фреймворком нового покоління Bootstrap для того, щоб повністю змінити інтерфейс користувача під фронтальну або адміністративну частини в одному скомпільованому файлі template.css. 3) Повністю чуйний веб-дизайн для фронтальної та адміністративної частин.

— Bootstrap — це частина версії 3.0. Чи можете розказати, що принесе Bootstrap користувачам і розробникам розширень?

— Головне достоїнство Bootstrap це те, що можна отримати його безкоштовно. На даний момент Bootstrap — це найбільший, адаптований і протестований фреймворк UI. Ми зробили JUI і розширили Bootstrap для потреб Joomla.

Розробники розширень можуть швидко створювати прототипи і розробляти власні компоненти, не піклуючись про створення власних CSS або UI. Вони можуть зосередитися на можливостях і UX (User eXperience).

Розробникам шаблонів більше не потрібно буде битися над кожним компонентом, і додавати свій власний CSS. Вони можуть робити один дизайн для всіх компонентів.

Кінцеві користувачі повинні будуть всього лише розібратися в UI, тому зовнішній вигляд буде стандартним у всіх компонентах. Вони також оцінять зручність роботи з Joomla на всьому, починаючи від настільного комп'ютера до мобільного телефону.

— Обговоримо шаблони. Що нового додалося в інтерфейсі адміністратора?

— Ми зробили абсолютно новий шаблон адміністратора — Isis. Ім'я продовжує традицію попередніх шаблонів адміністративної частини, названих у честь єгипетських богів Hathor і Khepri.

Isis повністю працює на Bootstrap (разом із JUI) і в ньому застосований новий підхід до адміністрування в Joomla. У верхньому меню є один випадаючий рівень, який занурює користувача у багатофункціональну роботу з компонентом. Тепер у компонентах є необов'язкова ліва панель для підменю або інших інструментів компонента, таких як фільтри форм. Різні макети UI були розроблені для всіх сценаріїв, які можуть виникнути при роботі компонента.

Ми переробили UI і UX в різних областях. Тепер у списках є можливість сортування за допомогою перетягування (drag'n'drop), а також покраені шаблони, які пристосовуються до ширини будь-якого браузера. Написання статей повністю змінилося і фокусується на текстовому редакторі, приховуючи менш використовувані опції. Вибір позиції модуля перемістився з модального вікна у раціональний блок, в якому можна швидко здійснити пошук або додати позицію. В Joomla 3.0 у адміністратора тепер є централізоване налаштування всіх компонентів, які можна швидко налаштувати замість того, щоб переходити з одного компонента в інший. Логотип шаблону адміністративної частини і його колір можна легко налаштувати.

— Чи будуть зміни в стандартних шаблонах Joomla 3.0?

— Так, буде новий шаблон для фронтальної частини — Protostar. Ім'я продовжує космічну тему попередніх шаблонів Solarflare і Milkyway.

Protostar — це мінімалістичний шаблон, розроблений на Bootstrap, який дуже легко налаштувати за допомогою параметрів шаблону. Кінцевий користувач зможе змінювати загальний колір, логотип і обирати між статичною і «резиновою» шириною сторінки в браузері.

— Що відбувається із зручністю для користувача?

— Юзабіліті Bootstrap отримала багато критики. Це хороший приклад того, як Joomla розширює Bootstrap і робить його краще. Joomla Bug Squad і команда перекладачів допомагають поліпшити багатомовну і RTL підтримку. Ми також отримуємо багато цінних відгуків від спільноти з приводу вибору кольору і кращої підтримки для скрін-рідерів. Bootstrap також критикували через семантики і кілька розробників зі спільноти Joomla обіцяли допомогти з цією проблемою.

— Стаємо мобільними: що нового в Joomla для маленьких пристроїв? Чи можна тепер керувати сайтом за допомогою смартфона?

— Дизайн Joomla 3.0 повністю чуйний і можна входити в інтерфейс адміністратора за допомогою телефону і робити майже усі дії як і за звичайною настільною версією. А якщо розробники компонентів будуть слідувати новим стандартам, то можна буде також керувати і встановленими компонентами. Те ж стосується і фронтальної частини.

Інтервью брала Еліс Гревет (Alice Grevet).

Читайте також