Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.0.3 від 20.02.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Google презентувала в лондонському музеї наук виставку інтерактивніх інсталяцій Web Lab

21.07.2012, 09:34  |  Новини мережі  |  Денис Носов

Google відкрила в Лондонському Музеї Науки (Science Museum) виставку інтерактивних інсталяцій Web Lab — серія з 5 інтерактивних експериментів для Google Chrome, які показують дивовижні можливості сучасних веб-технологій. Проект Web Lab доступний за посиланням www.chromeweblab.com, а також в Лондонcкому Музеї Науки. Протягом року до червня 2013 року кожен зможе взяти участь в експериментах, відвідавши Музей або сайт експерименту, створений з використанням технології HTML5.

Ми намагалися об'єднати онлайн і оффлайн-світи. Виставка відкрита як для відвідувачів музею в Лондоні, так і для інтернет-користувачів по всьому світу.

Раніше світ інтернету був обмежений екраном. Ідея цієї виставки - зробити веб-технології наочними і відчутними, а також продемонструвати людям їхні можливості на практиці.

— Стів Вранакіс (Steve Vranakis), креативний директор Google Creative Lab

Відвідувачі Web Lab зможуть поекспериментувати з п'ятьма інтерактивними інсталяціями.

Перша з них — Universal Orchestra. Це роботизований оркестр з восьми інструментів, за допомогою якого можна створити музичну композиція, яка лунає цілодобово.

Вісім роботів Sketchbots, розміщених в залі виставки, здатні на основі завантаженої користувачем фотографії створити малюнок-ескіз на піску.

Ще одним експериментом Web Lab є інтерактивна карта Data Tracer, за допомогою якої можна відстежити, де фізично зберігається та чи інша онлайн-інформація.

За допомогою оснащених інтернет-з'єднанням перископів Teleporter користувач може спостерігати в реальному часі за різними точками світу (в їх число, за словами представників Google, входить, наприклад, цілодобова булочна в США).

Нарешті, інструмент Lab Tag Explorer дозволяє візуалізувати потоки відвідувачів Web Lab, а також фіксувати їхні експерименти з інсталяціями. Кожен відвідувач виставки в онлайн-режимі отримує унікальну ідентифікаційну карту. З її допомогою він може отримати запис своїх експериментів з інсталяцій — створену з Universal Orchestra музику, запити до Data Tracer, відеозапис створення портрету-ескіза роботом Sketchbot.

Ми створили абстрактні об'єкти з якісним дизайном, який перетворює їх на красиві скульптури. Проте за ними стоять провідні технології робототехніки та інженерії. Наприклад, Universal Orchestra демонструє ряд технологій WebSockets.

— Стів Вранакіс

В години роботи Музею науки інсталяції будуть фактично поділені між відвідувачами та інтернет-користувачами. У той же час, онлайн-версія виставки буде працювати цілодобово, і в години, коли музей закритий, всі установки будуть виконувати експерименти онлайн-користувачів.

Представники Google відзначають і освітній потенціал виставки.

Відвідувачі стають частиною процесу розробки і тестування технологій. Ми хочемо, щоб люди знали про комп'ютерні та інтернет-технологіях майбутнього.

— менеджер з маркетингу Google Джеймі Голдстейн (Jayme Goldstein)

Виставка, відвідування якої буде безкоштовним, може виявитися популярною серед відвідувачів лондонської Олімпіади, яка стартує в кінці липня.

Це вже не перший спільний проект Google і лондонського Музею науки. Раніше компанія брала участь у створенні виставки, присвяченої піонеру розробок у сфері штучного інтелекту, британського математика Алана Тьюринга. Також Google є партнером виставки Making Modern Communication, яка відкриється в тому ж музеї в 2014 році.

Окрім Chrome для роботи з лабораторією Web Lab можуть бути використані браузери FireFox з підтримкою WebGL (версія 9 або більш пізні) і Safari (збірка 5.1 або більш пізні). Для інших браузерів доступна спрощена версія сайту, на якій розповідається, що таке Web Lab. Винятком є віртуальні інструменти в розділі Orchestra. Для роботи з ними необхідна стабільна версія Chrome з підтримкою API веб-аудіо, який використовується при створенні віртуального інтерфейсу.

Читайте також